Ми то що ми робимо або як поведінка впливає на наш психологічний стан.

Одна подія може мати різні варіанти виходу, залежно від того, яку стратегію поведінки ми оберемо. Часом, маючи пригнічений настрій та сумні думки, люди припиняють робити те, що раніше приносило їм задоволення: проводити час із друзями, читати книги, гуляти на свіжому повітрі, займатися спортом, приділяти увагу хобі. А деколи кидають навіть звичайні домашні справи: прибирання, миття посуду, приготування їжі, прогулянки з собакою, вибір одягу, в якому можна спати і проводити весь день, припиняють доглядати за собою. Це все може призвести до погіршення життя та депресії.

Дослідження доводять, що однією з причин втрати сили, бажання та мотивації щось робити є втрата діяльності. Корисна, цінна, важлива, ресурсна поведінка допомагає не лише вийти з пригніченого стану, а з запобігає його проявам, є хорошою профілактикою, що так актуально в наш час.

Ми то що ми робимо або як поведінка впливає на наш психологічний стан. - фото № 1

Якщо ви відчуваєте негативні зміни у вашому житті, пропонуємо наступні кроки для повернення до звичного ритму:

*використовуйте листок та ручку, аби нічого не забути

  1. Спробуйте проаналізувати, чи змінилося ваше життя за останні дні, що саме ви перестали робити, чому? Які зміни є у вашому стані та настрої?
  2. Наступним кроком є детальна оцінка ситуації – розкласти все по полицях. Проаналізуйте, якими є ваші дні, що ви робите, чи влаштовує вас це? Корисним буде моніторинг дня, ви навіть можете зробити деякі записи.
  3. Подумайте про свої цінності та пов’язані з цим цілі в різних сферах життя: сімейні стосунки (діти, батьки, родичі), друзі та колеги, духовність, особистий розвиток, власне тіло та здоров’я, праця та професійний розвиток, навчання, дозвілля, творчість, зв’язок із природою, навколишнім середовищем тощо. Дайте відповіді на запитання: що для вас є важливим, що важливо в кожній з цих сфер, що би ви хотіли мати (ідеальний сценарій)?
  4. Запишіть активності, яких вам бракує в кожній сфері. Розбите їх на маленькі сходинки. Якщо є проблеми, то напишіть список кроків, які потрібно зробити, що відновити, які навички розвинути.
  1. Починайте втілювати свій план. Заплануйте дещо з нього на наступний тиждень. Подумайте, які перешкоди можуть спіткати вас при виконанні та усуньте їх.
Ми то що ми робимо або як поведінка впливає на наш психологічний стан. - фото № 2

Ми можемо підвищити шанс на виконання завдань, якщо:

– створимо різноманітні нагадування (у телефоні, на холодильнику, у записнику, попросимо друзів про допомогу);

– добре налаштуємося, виділимо конкретний час, перед цим подумаємо, як саме ми виконаємо це завдання;

– задамо ритму та перетворимо на звичку;

– додамо підтримки (заставка в телефоні, цитати на ноутбуці тощо);

– залучимо рідних і друзів;

– уникатимемо місць та ситуацій, що стануть на заваді;

– будемо нагадувати собі, для чого ми це робимо, які цінності та цілі переслідуємо.

Корисним буде плановий перегляд своєї активності й тоді, коли ми почуваємося добре. Виконання навіть маленьких завдань є хорошою профілактикою поганого настрою!

 

 

It doesn’t matter how slowly you go as long as you don’t stop.

Confucius

 

Немає значення, наскільки повільно ви йдете, поки не зупиняєтесь.

Конфуцій