Причини ГТР

Генералізований тривожний розлад – одне з найпоширеніших порушень психічного здоров’я. Якщо його не лікувати, ГТР може істотно знизити якість життя людини та її близьких.

Існує багато теорій розвитку ГТР, але жодна з них не може повністю пояснити всіх переживань. Нижче наводимо п’ять загальновизнаних теорій, на підставі яких будуються сучасні плани терапії тривожного розладу.

  1. Переживання як когнітивне уникнення

    На перший погляд, ця теорія здається безглуздою, адже при тривозі ми, навпаки, не можемо позбутися переживання. Але Томас Борковець стверджує, що під час переживання ми задіюємо тільки лінгвістичний процес, який не проникає в глибинні психічні образи та заважає емоційній обробці.

    Що це означає? Хоча переживання й неприємна реакція для людини з тривожним розладом, але, ймовірно, воно необхідне для обробки інформації на поверхневому рівні з меншою емоційною ефективністю та стресом.

  2. Позитивні переконання щодо переживань

    З дитинства ми чули такі фрази: «Тебе це що, геть не бентежить?», «Тобі не соромно?», «Як можна бути таким безтурботним?». Ця та багато інших обставин формують позитивне уявлення про тривогу. Найчастіше кажуть, що занепокоєння допомагає при:

    1. уникненні або запобіганні негативних подій;
    2. мотивації себе;
    3. підготовці себе до гіршого;
    4. вирішенні проблеми;
    5. переключенні з іще більш емоційних тем;
    6. зменшенні ймовірності негативних подій забобонним шляхом.

    Останнє зазвичай посилюється, якщо розв’язка, якої людина остерігається, не справджується, внаслідок чого віра в позитивний вплив переживання посилюється.

  3. Непереносимість невизначеності

    Людям із тривожним розладом притаманний дистрес (стрес, який заподіює дискомфорт) за відсутності повної впевненості. Тобто якщо впевненості в чомусь немає, такі люди можуть почати переживати, аби позбутися дистресу (пам’ятаєте фрази «А ти мене точно любиш? Точно-точно?»).

    Таким чином вони отримують позитивне підкріплення, формується модель поведінки як правильна, адже на деякий час дистрес зменшився, але далі все повторюється.

  4. Вибіркова увага

    Те, як люди обробляють інформацію, отриману із зовнішнього світу, очевидно, грає ключову роль у розвитку тривожних розладів. Деякі люди з ГТР сканують оточення так, щоби швидко відчути загрозу. Виявивши її, вони фіксуються і підсилюють симптоми тривоги.
    Також тривожні люди можуть інтерпретувати неоднозначні явища як загрозливі.

  5. Метапереживання

    Тривога від тривоги.
    Люди, які відчувають симптоми тривоги – серцебиття, пітливість, нудоту,
    задишку – починають переживати через них, чим підсилюють ці ж симптоми.
    Так само поширені думки «я божеволію», бо тривожні думки важко контролювати.

Типовий цикл при ГТР.

Причини ГТР - фото № 1

Як мені може допомогти терапевт?

Терапія тривожного розладу може допомогти переоцінити користь від переживання, розірвати цикл метапереживань, розрізняти неоднозначні смисли й підвищити толерантність до невідомості. А також навчити технікам релаксації і прийняття ситуації.